Sprekers

Programma

5 oktober 2018

Tijd Presentatie
10.00 uur

koffie en theeOntvangst met koffie en thee

11.40-13.35

lunchLunch

11.15 - 15.10

Inhoudelijk programma met lezingen, debatten, workshops, 1-op-1-sessies en de mogelijkheid om de beursvloer te bezoeken.

 

Hieronder vindt u een greep uit het programma.

Plenair programma

Volg inspirerende lezingen en levendige debatten tijdens de plenaire programma’s over de volgende thema’s:

  • Economie & personal finance
  • Inspiratie, genieten & ondernemerschap
1

Economisch beeld en beleid in ongewisse tijden

We leven in een wereld die met de dag onvoorspelbaarder lijkt te worden. Hoe loopt de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld af? Wat wordt de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen? Hoe reageren de financiële markten als de Europese Centrale Bank eindelijk een punt zet achter zijn jarenlange monetaire verruiming? En hoe kun je je het best tegen alle onzekerheid wapenen? Het zijn slechts enkele van de vragen die aan bod komen in deze lezing van Jeroen Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën en oud-voorzitter van de Eurogroep

2

Debat: Visie op de economie en beleggen
Het panel geeft hun visie op uiteenlopende stellingen over economie en beleggen:

  • Jeroen Knol, BNP Paribas Asset Management
  • Marieke Blom, ING
  • Jaap van Duijn, econoom; oud-lid van RvB en voormalig CIO Robeco Groep
  • Arendo Joustra, Elsevier Weekblad
3

Toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkt

Peter Boelhouwer geeft zijn visie op de huidige stand van de huizenmarkt: is er sprake van een gezonde marktontwikkeling of ontstaat er opnieuw een zeepbel die mogelijk gaat knappen. Verder wordt aandacht besteed aan de huizenvraag en het verhuisgedrag van toekomstige kopers: naar welke woningtypen gaat hun voorkeur uit, hoe populair zijn grotere en duurdere huizen, welke groepen kopers zullen zich in de toekomst melden en wat zijn de regionale verschillen?

Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvestingssystemen aan de TU Delft

4

Wat kost dat nou, dat klimaat?

Nederland is om voor de klimaattransitie. Althans, op papier is de steun groot. Maar de komende decennia moeten woorden worden omgezet in daden. Hoeveel kost dat eigenlijk en wie gaat dat betalen? Hoe gaat de verbouwing eruitzien? En wie zijn de financiële winnaars? Marieke Blom neemt u mee door de klimaattransitie, vanuit het perspectief van de econoom, maar met gevoel voor de sociaal-maatschappelijke impact.

Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland

5

Technologie en de toekomst van de zorg

Lucien Engelen begeeft zich in de voorhoede van innovatie in de zorg om een ‘zachte’ landing in de toekomst te realiseren. Hoe ziet die toekomst eruit? Engelen is expert op het snijvlak van technologie en het vergroten van zelfredzaamheid van patiënten. Hoe zorgt die combinatie ervoor dat u zo lang mogelijk van een prettig bestaan kunt blijven genieten?

Lucien Engelen, directeur van het REshape Center Radboud Universitair Medisch Centrum

6

Vergroot uw geluk

Wat maakt ons precies gelukkig? Thuis, op het werk, in ons leven? Wetenschappelijk onderzoek toont concrete resultaten. Leo Bormans vertaalt dit naar concrete acties waarmee we op elk terrein aan de slag kunnen. Gelukkige en hoopvolle mensen voelen zich goed in hun vel en zijn succesvoller op vele domeinen. Het goede nieuws is dat zowel geluk als hoop voor een deel ‘maakbaar’ zijn. We kunnen het leren.

Leo Bormans, auteur van internationale bestsellers en ‘Ambassador of Happiness & Quality of Life’

7

Opnieuw mazelen door angst voor technologie

Het woord ‘decadentie’ komt van het Latijnse decadere, wat ‘ineenstorten’ of ‘achteruitgaan’ betekent. De jaarlijks dalende vaccinatiegraad in Nederland is daarvan een goed voorbeeld. Een nieuwe generatie jonge ouders is hoger opgeleid dan ooit, maar weigert steeds vaker hun kinderen in te enten. Het is maar een van de vele voorbeelden van groeiende technofobie en chemofobie, een tendens met dodelijke gevolgen. Waar komt het wantrouwen vandaan? Rosanne Hertzberger analyseert het probleem.

Rosanne Hertzberger, schrijver en microbioloog

8

De ontdekking van een Rembrandt

Kunsthandelaar Jan Six neemt u mee in zijn ontdekking van Rembrandts Portret van een jonge man, een schilderij dat tot Six’ vondst volledig onbekend was. Wat anderen niet zagen, zag Six wel. Maar hoe overtuigde hij de wereld van zijn gelijk? Onderzoek, het oog en techniek speelden hierbij een doorslaggevende rol. Dit proces tot acceptatie leidde tot een van de bijzonderste ontdekkingen in de recente Rembrandt-geschiedenis. Het boek dat hij hierover publiceerde, werd onmiddellijk een bestseller.

Jan Six, kunsthandelaar

Workshops

In verschillende workshops gaan experts dieper in op uiteenlopende onderwerpen op het gebied van vermogen, beleggen en persoonlijke financiën.

Workshop 1

Duurzaam beleggen en natuurlijk een goed rendement

Naast financieel rendement, vinden wij het belangrijk een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving. Bedrijven die zoeken naar oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals nieuwe technologieën voor waterzuivering, het vergroten van de energie-efficiency of het recyclen van verpakkingen, profiteren van de groeiende vraag en van een toenemend bewustzijn onder beleggers dat duurzaamheid noodzakelijk is. In deze workshop geven twee experts hun visie op duurzaam beleggen en leggen aan u uit hoe zij hun beleggingen selecteren.

Joep Spoor, BNP Paribas Asset Management
Jochen Harkema, ING Investment Office

Workshop 2

In de ban of in de bonen van Europa?

Ondanks alle (geo)politieke spanningen blijft de wereldwijde economie goed draaien. Maar, de verschillen tussen regionale aandelenmarkten nemen wel fors toe. Wat betekent dit voor Europa en heeft het recente handelsakkoord tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Europese Unie ook op Europese aandelen een positieve invloed, of blijft scepsis gerechtvaardigd? In deze workshop geeft Simon Wiersma, ING IO, zijn visie op de (economische) ontwikkelingen in Europa en laat Jeroen Knol, BNP Paribas AM, zijn licht schijnen op Europese kwaliteitsbedrijven. Ook legt hij uit waarom deze bedrijven aantrekkelijke beleggingskansen bieden.

Simon Wiersma, ING Investment Office
Jeroen Knol, BNP Paribas Asset Management

Workshop 3

Technologie: kansen voor beleggers

Technologie is tegenwoordig overal te vinden. Kunstmatige intelligentie is een van de thema’s die de groei in de komende jaren veilig moeten stellen. In deze workshop gaan we in op ontwikkelingen, kansen en bedreigingen van deze snelgroeiende tak binnen de technologie. Ook delen we voorbeelden van bedrijven die snel groeien. Welke kansen biedt dit voor u als belegger?

Jonathan Tseng, Fidelity International
Eric de Graaf, ING Investment Office

NB: Deze workshop zal deels in het Engels worden gegeven.

Workshop 4

Vooruitzichten economie en financiële markten
Wilt u weten hoe volgens Bob Homan de rest van het jaar 2018 er op beleggingsgebied gaat uitzien? Bent u benieuwd wat u als belegger kunt verwachten en welke kansen zich mogelijk aandienen? Bob Homan werpt een blik op de toekomst.

Bob Homan, ING Investment Office

Workshop 5

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen
Hoe kunt u fiscaal voordelig vermogen overdragen aan uw kinderen nu de rente laag is, box 3 is gewijzigd en de hoge schenkingsvrijstelling voor de eigen woning terug is? Voor- en nadelen van overdracht van vermogen bij leven of overlijden komen hierbij aan bod.

Bram van Eijndthoven, ING

Workshop 6

Huurinkomsten als rendement op uw vermogen?

Sparen hoeft u voor het rendement niet meer te doen. Beleggen in aandelen is een alternatief, maar de beurs geniet niet ieders vertrouwen. Daarom investeren steeds meer vermogende particulieren in een pand voor de verhuur. Dit brengt voordelen mee, maar er zijn ook risico’s. En waar moet u op letten als (beginnend) vastgoedbelegger?

Sidney van den Bergh, ING

Workshop 7

The investment game: kunt u de markt verslaan?
Het samenstellen en onderhouden van een beleggingsportefeuille is een hele kunst. Zeker nu de financiële markten meer dan ooit in beweging zijn. Onder druk van tijd en een stortvloed aan informatie gaat u de strijd aan met plotselinge koerswijzigingen en veranderingen in de macro-economische omgeving. Hoe kunt u deze informatie het best gebruiken om de juiste beslissingen te nemen? Want dat is de grote uitdaging: kunt u de markt verslaan?

Rene de Wit, NN Investment Partners

Workshop 8

Bouw uw eigen dividendmachine

Aan de hand van de dividendportefeuille van Beleggers Belangen laat Menno van Hoven zien hoe u op de lange termijn een groot vermogen bij elkaar kunt sprokkelen door dividenden structureel te herbeleggen.

Menno van Hoven, redacteur weekblad Beleggers Belangen

Silent talkshows

Op het centrale plein kunt u aanschuiven bij de silent talkshows. Onder leiding van een redacteur van Beleggers Belangen of Elsevier Weekblad gaan de tafelgasten met elkaar in gesprek. Tijdens deze gesprekken krijgt u als publiek de visie van diverse experts te horen.

1-op-1-sessies

In korte gesprekken kunt u uw persoonlijke vragen aan experts van Elsevier Weekblad en Beleggers Belangen voorleggen over beleggen, erven & schenken en vermogensbeheer.

 

De eerste experts zijn bekend:

  • Erven en schenken: Chanien Engelbertink
  • Pensioen, lijfrente en levensverzekeringen: Rob Goedhart
  • Hypotheken en tweede woning: Marcel van Kooten

Partners van GOJV

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo