Programma

5 oktober 2018

Tijd Presentatie
10.00 uur

koffie en theeOntvangst met koffie en thee

11.40-13.40

lunchLunch

11.00 - 15.20

Inhoudelijk programma met lezingen, debatten, workshops, 1-op-1-sessies en de mogelijkheid om de beursvloer te bezoeken.

Plenair 1

Lezingen met het thema ‘Economie & personal finance’ onder leiding van dagvoorzitter Margreet Spijker

11.00 uur

Technologie en de toekomst van de zorg

Lucien Engelen begeeft zich in de voorhoede van innovatie in de zorg om een ‘zachte’ landing in de toekomst te realiseren. Hoe ziet die toekomst eruit? Engelen is expert op het snijvlak van technologie en het vergroten van zelfredzaamheid van patiënten. Hoe zorgt die combinatie ervoor dat u zo lang mogelijk van een prettig bestaan kunt blijven genieten?

Lucien Engelen, directeur van het REshape Center Radboud Universitair Medisch Centrum

11.20 uur

Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie?

Jaap van Duijn geeft zijn visie op de Nederlandse economie. Met wat voor economie krijgt de volgende generatie te maken? Zijn we klaar voor alle veranderingen? Nederland heeft bijvoorbeeld een sterke positie op het gebied van arbeidsproductiviteit en economische organisatie. Maar er zijn uiteraard ook aandachtspunten voor de toekomst, zoals de grote afhankelijkheid van export en de zwakke positie van arbeid.

Jaap van Duijn, econoom, oud-lid van de raad van bestuur en voormalig CIO (Chief Investment Officer) van de Robeco Groep

12.00 en 12.50 uur

Economisch beeld en beleid in ongewisse tijden

We leven in een wereld die met de dag onvoorspelbaarder lijkt te worden. Hoe loopt de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld af? Wat wordt de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen? Hoe reageren de financiële markten als de Europese Centrale Bank eindelijk een punt zet achter zijn jarenlange monetaire verruiming? En hoe kun je je het best tegen alle onzekerheid wapenen? Het zijn slechts enkele van de vragen die aan bod komen in deze lezing van Jeroen Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën en oud-voorzitter van de Eurogroep

13.40 uur

Debat: Visie op de economie en beleggen
Het panel geeft hun visie op uiteenlopende stellingen over economie en beleggen:

 • Jaap van Duijn, econoom, oud-lid van RvB en voormalig CIO Robeco Groep
 • Marieke Blom, hoofdeconoom ING
 • Jeroen Knol, senior portfoliomanager BNP Paribas Asset Management
 • Valentijn van Nieuwenhuijzen, chief investment officer NN Investment Partners
 • Arendo Joustra, hoofdredacteur Elsevier Weekblad
14.30 uur

Toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkt

Peter Boelhouwer geeft zijn visie op de huidige stand van de huizenmarkt: is er sprake van een gezonde marktontwikkeling of ontstaat er opnieuw een zeepbel die mogelijk gaat knappen. Verder wordt aandacht besteed aan de huizenvraag en het verhuisgedrag van toekomstige kopers: naar welke woningtypen gaat hun voorkeur uit, hoe populair zijn grotere en duurdere huizen, welke groepen kopers zullen zich in de toekomst melden en wat zijn de regionale verschillen?

Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvestingssystemen aan de TU Delft

15.00 uur

Wat kost dat nou, dat klimaat?

Nederland is om voor de klimaattransitie. Althans, op papier is de steun groot. Maar de komende decennia moeten woorden worden omgezet in daden. Hoeveel kost dat eigenlijk en wie gaat dat betalen? Hoe gaat de verbouwing eruitzien? En wie zijn de financiële winnaars? Marieke Blom neemt u mee door de klimaattransitie, vanuit het perspectief van de econoom, maar met gevoel voor de sociaal-maatschappelijke impact.

Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland

Plenair 2

Lezingen met het thema ‘innovatie, genieten & ondernemerschap’ onder leiding van dagvoorzitter Sofie van den Enk

11.00 uur

Generaties lang genieten: het verhaal achter de cijfers

De wereld verandert, wat een grote invloed heeft op de verschillende generaties en zorgt voor een mentaliteitsverandering. Jan Latten duidt de stand van Nederland: de opkomst van het grote ‘IK’ en obsessie met genieten, de flexibilisering, superkoppels, vergrijzing, verstedelijking, segregatie en toenemende contrasten. Hij laat onverbloemd zien welke rol u daarbij zelf speelt.

Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam en ambassadeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek

11.30 uur

Vergroot uw geluk

Wat maakt ons precies gelukkig? Thuis, op het werk, in ons leven? Wetenschappelijk onderzoek toont concrete resultaten. Leo Bormans vertaalt dit naar concrete acties waarmee we op elk terrein aan de slag kunnen. Gelukkige en hoopvolle mensen voelen zich goed in hun vel en zijn succesvoller op vele domeinen. Het goede nieuws is dat zowel geluk als hoop voor een deel ‘maakbaar’ zijn. We kunnen het leren.

Leo Bormans, auteur van internationale bestsellers en ‘Ambassador of Happiness & Quality of Life’

12.00 uur

Opnieuw mazelen door angst voor technologie

Het woord ‘decadentie’ komt van het Latijnse decadere, wat ‘ineenstorten’ of ‘achteruitgaan’ betekent. De jaarlijks dalende vaccinatiegraad in Nederland is daarvan een goed voorbeeld. Een nieuwe generatie jonge ouders is hoger opgeleid dan ooit, maar weigert steeds vaker hun kinderen in te enten. Het is maar een van de vele voorbeelden van groeiende technofobie en chemofobie, een tendens met dodelijke gevolgen. Waar komt het wantrouwen vandaan? Rosanne Hertzberger analyseert het probleem.

Rosanne Hertzberger, schrijver en microbioloog

12.50 uur

Het inspirerende verhaal van een topscheidsrechter: Björn Kuipers

Björn Kuipers is de beste voetbalscheidsrechter van Nederland en floot dit jaar als enige Nederlander tijdens het WK voetbal in Rusland. Hij geeft een bijzondere indruk van de wereld van een topscheidsrechter en hoe hij omgaat met onder meer het presteren onder druk en tegenslagen. Daarnaast is hij succesvol ondernemer en kan hij dus vertellen over de parallellen tussen de topsport en het bedrijfsleven.

Björn Kuipers, internationaal topscheidsrechter betaald voetbal en ondernemer

13.40 uur

De visie van een duurzame ondernemer

Na een carrière in de financiële dienstverlening heeft Siemen Cox zichzelf uitgevonden als ondernemer om via die weg een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. In 2013 begon hij samen met zijn compagnon in het leegstaande tropische zwembad Tropicana ‘RotterZwam’. RotterZwam gelooft in een samenleving die kringlopen bevordert, grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert. Daarom kweken zij op Rotterdams koffiedik superverse oesterzwammen en verkopen deze aan restaurants en supermarkten in de regio Rijnmond. Met zes awards zijn zij de meest onderscheiden stadslandbouwers van Europa. In 2015 namen zijn compagnon en hij het initiatief om ‘Bluecity’ te beginnen. Bluecity moet een blauwe voorbeeldstad worden. Een ecosysteem van ondernemers die op elkaars reststromen gaan aansluiten. Het laatste initiatief is Coffee as a Service.
Siemen Cox, duurzame ondernemer

14.30 uur

Lucas Bols, het verleden als inspiratie voor de toekomst

Het verhaal achter Lucas Bols is het verhaal van het oudste gedistilleerd merk ter wereld. Het is met zijn oorsprong in 1575 een van Nederlands oudste nog actieve bedrijven en vandaag de dag met ruim twintig merken een leidende speler in de wereldwijde cocktailmarkt. In 2006 heeft Huub van Doorne Lucas Bols teruggehaald naar Nederland en in 2015 teruggebracht naar de Amsterdamse beurs. Hoe leid je een eeuwenoud bedrijf de volgende 440 jaar in?

Huub van Doorne, CEO Lucas Bols

15.00 uur

De ontdekking van een Rembrandt

Kunsthandelaar Jan Six neemt u mee in zijn ontdekking van Rembrandts Portret van een jonge man, een schilderij dat tot Six’ vondst volledig onbekend was. Wat anderen niet zagen, zag Six wel. Maar hoe overtuigde hij de wereld van zijn gelijk? Onderzoek, het oog en techniek speelden hierbij een doorslaggevende rol. Dit proces tot acceptatie leidde tot een van de bijzonderste ontdekkingen in de recente Rembrandt-geschiedenis. Het boek dat hij hierover publiceerde, werd onmiddellijk een bestseller.

Jan Six, kunsthandelaar

Workshops

In verschillende workshops gaan experts dieper in op uiteenlopende onderwerpen op het gebied van vermogen, beleggen en persoonlijke financiën.

W1.1 en W1.2

Duurzaam beleggen en natuurlijk een goed rendement

Naast financieel rendement, vinden wij het belangrijk een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving. Bedrijven die zoeken naar oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals nieuwe technologieën voor waterzuivering, het vergroten van de energie-efficiency of het recyclen van verpakkingen, profiteren van de groeiende vraag en van een toenemend bewustzijn onder beleggers dat duurzaamheid noodzakelijk is. In deze workshop geven twee experts hun visie op duurzaam beleggen en leggen aan u uit hoe zij hun beleggingen selecteren.

Joep Spoor, BNP Paribas Asset Management
Jochen Harkema, ING Investment Office

W2.1 en W2.5

In de ban of in de bonen van Europa?

Ondanks alle (geo)politieke spanningen blijft de wereldwijde economie goed draaien. Maar, de verschillen tussen regionale aandelenmarkten nemen wel fors toe. Wat betekent dit voor Europa en heeft het recente handelsakkoord tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Europese Unie ook op Europese aandelen een positieve invloed, of blijft scepsis gerechtvaardigd? In deze workshop geeft Simon Wiersma, ING IO, zijn visie op de (economische) ontwikkelingen in Europa en laat Jeroen Knol, BNP Paribas AM, zijn licht schijnen op Europese kwaliteitsbedrijven. Ook legt hij uit waarom deze bedrijven aantrekkelijke beleggingskansen bieden.

Simon Wiersma, ING Investment Office
Jeroen Knol, BNP Paribas Asset Management

W2.3 en W2.4

De unieke kansen van beleggen in small caps

Small caps, kleinere beursgenoteerde bedrijven, doen het over de lange termijn beter dan large caps. Wat zijn de voordelen van beleggen in wereldwijde small caps? En hoe kunt u hiermee extra inkomsten genereren, naast beleggen in large caps? Erik Esselink neemt u mee in zijn visie op deze markt en vertelt waar hij de beste kansen ziet.

Erik Esselink, Invesco, Londen

W3.1 en W3.4

Technologie: kansen voor beleggers

Technologie is tegenwoordig overal te vinden. Kunstmatige intelligentie is een van de thema’s die de groei in de komende jaren veilig moeten stellen. In deze workshop gaan we in op ontwikkelingen, kansen en bedreigingen van deze snelgroeiende tak binnen de technologie. Ook delen we voorbeelden van bedrijven die snel groeien. Welke kansen biedt dit voor u als belegger?

Jonathan Tseng, Fidelity International
Eric de Graaf, ING Investment Office

NB: Deze workshop zal deels in het Engels worden gegeven.

W4.2 en W4.4

Beleggen in de nieuwe wereld: robots en automatisering

Robots nemen de wereld over: van schaakkampioenen tot medische uitvindingen. Steeds meer innovatieve bedrijven houden zich bezig met de productie van robots, zelfrijdende auto’s, nanotechnologie, 3D printen en kunstmatige intelligentie. In deze workshop neemt Kirst Kuipers u mee in deze ontwikkelingen en vertelt hij hoe u dit kunt benutten bij het samenstellen van uw beleggingsportefeuille.

Kirst Kuipers, iShares Nederland

W5.1 en W5.3

Leer beleggen als Buffett

Warren Buffett, de succesvolste belegger ter wereld, heeft een advies voor particuliere beleggers: ‘Beleg liever niet in individuele aandelen, handel niet (te veel) en let scherp op de kosten. Beleg daarom in een breed gespreide aandelen-ETF.’ Om zijn claim kracht bij te zetten, ging hij in 2007 voor tien jaar een weddenschap aan van 1 miljoen euro: ETF versus Hedgefund. Inmiddels heeft hij de weddenschap gewonnen. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op wat u hiervan kunt leren en hoe u zelf een succesvolle indexportefeuille op basis van ETF’s (Exchange Traded Funds) kunt samenstellen.

Martijn Rozemuller, Think ETF’s | VanEck

W5.2 en W5.4

Het mixen van actief en passief beleggen loont

Leer de spelregels, voorkom onnodige risico’s en creëer kansen met een combinatie van actief en passief beleggen. Tijdens deze interactieve workshop hoort u zowel het verhaal van een passieve vermogensbeheerder, Think ETF’s I VanEck, als van een actieve vermogensbeheer, Pictet Asset Management. Hoe stelt u zelf met een combinatie van deze beleggingsvormen een goed gespreide en toekomstbestendige beleggingsportefeuille samen?

Barbara Kos, Pictet Asset Management
Martijn Rozemuller, Think ETF’s | VanEck

W6.1 en W6.3

Financiële planning voor elke generatie

Financieel vooruitdenken is van toenemend belang in de huidige tijd waarin we steeds meer zelf verantwoordelijk zijn geworden voor onze financiële toekomst, en overheid en werkgever via afbouw van voorzieningen en aanpassingen in pensioenleeftijden die rol steeds minder vervullen. Rick Wassenaar neemt u mee in de principes van financieel plannen en laat u zien wat u zelf kunt doen en wat de do’s en don’ts zijn voor een gezonde financiële huishouding.

Rick Wassenaar, financieel planner en oprichter van MijnGeldzaken.nl

W6.4 en W8.2

Zeg rente, wat doet u met mijn spaargeld?

Nederlanders zijn gek op sparen. Niet zo gek dus dat de extreem lage rente nogal wat vragen oproept. Hoe komt de rente eigenlijk zo laag? En is sparen nog de beste wijze om vermogen op te bouwen? Veel mensen kijken naar alternatieven, zoals beleggen. Is dit ook voor u een geschikt alternatief? En welke stappen neemt u vervolgens? In deze workshop gaan we dieper met u in op deze onderwerpen en beantwoorden we al uw prangende vragen.

Robbert van Winsen, ING
Richard Werkman, ING

W6.5 en W8.1

Huurinkomsten als rendement op uw vermogen?

Sparen hoeft u voor het rendement niet meer te doen. Beleggen in aandelen is een alternatief, maar de beurs geniet niet ieders vertrouwen. Daarnaast investeren steeds meer vermogende particulieren in een pand voor de verhuur. Dit brengt voordelen mee, maar er zijn ook risico’s. En waar moet u op letten als (beginnend) vastgoedbelegger?

Sidney van den Bergh, ING

W7.1 en W7.2

De nieuwste inzichten: zo realiseert u impact met uw beleggingen

Beleggen met aandacht voor de wereld, is dat een ideële of toch financiële keuze? Hoever is de beleggingswereld op dit gebied en belangrijker, heeft het toekomst? Deze masterclass laat u inzien hoe beleggend Nederland aankijkt tegen dit onderwerp en hoe u zelf impact kunt hebben. Onder leiding van Rene de Wit geven Valentijn van Nieuwenhuijzen (Chief Investment Officer NN Investment Partners) en Bob Homan (hoofd ING Investment Office) hun visie op dit onderwerp. Maar ook u zal uw steentje bijdragen! Een workshop met een knipoog en soms verrassende uitkomsten…

Valentijn van Nieuwenhuijzen, NN Investment Partners
Bob Homan, ING Investment Office

W7.4

The investment game: kunt u de markt verslaan?
Het samenstellen en onderhouden van een beleggingsportefeuille is een hele kunst. Zeker nu de financiële markten meer dan ooit in beweging zijn. Onder druk van tijd en een stortvloed aan informatie gaat u de strijd aan met plotselinge koerswijzigingen en veranderingen in de macro-economische omgeving. Hoe kunt u deze informatie het best gebruiken om de juiste beslissingen te nemen? Want dat is de grote uitdaging: kunt u de markt verslaan?

Rene de Wit, NN Investment Partners

W8.3 en W8.5

Vooruitzichten economie en financiële markten
Wilt u weten hoe volgens Bob Homan de rest van het jaar 2018 er op beleggingsgebied gaat uitzien? Bent u benieuwd wat u als belegger kunt verwachten en welke kansen zich mogelijk aandienen? Bob Homan werpt een blik op de toekomst.

Bob Homan, ING Investment Office

W8.4

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen
Hoe kunt u fiscaal voordelig vermogen overdragen aan uw kinderen nu de rente laag is, box 3 is gewijzigd en de hoge schenkingsvrijstelling voor de eigen woning terug is? Voor- en nadelen van overdracht van vermogen bij leven of overlijden komen hierbij aan bod.

Bram van Eijndthoven, ING

Silent talkshows

Op het centrale plein kunt u aanschuiven bij de silent talkshows. Onder leiding van een redacteur van Beleggers Belangen of Elsevier Weekblad gaan de tafelgasten met elkaar in gesprek. Het beloven interessante gesprekken te worden, waarbij u als publiek van diverse experts hun visie te horen krijgt.

Talkshow 1

Beleggingskansen voor nu

Gastheer: Karel Mercx, Beleggers Belangen

Tafelgasten:

 • Sander Zondag, BNP Paribas Asset Management
 • Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam en ambassadeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek
 • Simon Wiersma, ING Investment Office
Talkshow 2

Duurzaam wonen

Gastheer: Servaas van der Laan, Elsevier Weekblad

Tafelgasten:

 • Wim Flikweert, ING
 • Peter Boelhouwer, TU Delft
1-op-1-sessies

In korte gesprekken kunt u uw persoonlijke vragen aan experts van ING, Elsevier Weekblad en Beleggers Belangen voor al uw vragen over:

 • Beleggen
 • Erven en schenken
 • Pensioen, lijfrente en levensverzekeringen
 • Hypotheken en tweede huis
Download hier het blokkenschema

Sprekers

Partners van Grip op je Vermogen

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo