Siemen Cox

Spreker

Duurzaam ondernemer; mede-oprichter RotterZwam en initiatiefnemer BlueCity

Na een carrière in de financiële dienstverlening heeft Siemen Cox zichzelf opnieuw uitgevonden als ondernemer. Dat bleef niet onopgemerkt. Siemen heeft de overstap gemaakt naar duurzaam ondernemerschap om via die weg een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. In 2013 begon hij, samen met zijn compagnon Mark Slegers in het leegstaande tropische zwembad Tropicana het zwammenparadijs ‘RotterZwam’. RotterZwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert. Daarom kweken zij op Rotterdams koffiedik superverse oesterzwammen en verkopen deze aan restaurants en supermarkten in regio Rijnmond. Met 6 awards zijn zij de meest onderscheiden stadslandbouwers van Europa! Met deze stap verruilde Siemen Cox zijn spreadsheets definitief voor oesterzwammen.

Een portret van zijn verandering werd in 2014 gedocumenteerd in het programma ‘City Folk’. Na RotterZwam namen Cox en Slegers in 2015 het initiatief om ‘BlueCity’ te beginnen. Zij vonden een investeerder en een groep ondernemers die het concept mede omarmden. BlueCity gaat een blauwe voorbeeldstad worden. Een ecosysteem van ondernemers die op elkaars reststromen gaan aansluiten. In 2016 wonnen zij de Marketing Award van de stad Rotterdam.

Siemen Cox houdt ervan te presenteren en mensen te inspireren met zijn verhaal en ze te laten zien hoe ze hun leven kunnen veranderen. Evenementen hosten doet hij met gemak en plezier.

Kijk ter inspiratie ook naar de aflevering ‘Groene dromen’ van Tegenlicht waarin het concept van Rotterzwam en Bluecity verder wordt uitgelicht.

spreker logo